Nagyboldogasszony Plébánia Nagyszénás
Fő oltár

 

 
Menü
 
Boldog névnapot!

 

 

Kapcsolódó kép

 
Plébániánk élete
 
Karitász

 
Történetünk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társ Egyházközségek
 
Archivum
 

Karitász

2013.Béres csepp az egészséges életért

Ismét jelentős mennyiségű termékadománnyal segíti a rászorultakat a Béres Alapítvány. Az idén 100 ezer üveg Béres Csepp Extrát adományozott több segélyszervezetnek. A Karitász 10 ezer darabot oszt szét a rászorulóknak.

Béres Klára, az alapítvány a karitatív szervezetek képviselőinek ünnepélyes keretek között adta át legújabb készítményüket. Az immunrendszer fokozott védelmét biztosító gyógyszeradomány – amelynek piaci értéke több mint 100 millió forint – a jövő év elején jut el a rászorulókhoz.

„A társadalmi felelősség a gazdasági válságban még inkább kötelez bennünket”  kezdte beszédét aBéres Klára azon az immáron szokásosnak mondható adventi találkozón, amelyen átadták a Béres Alapítvány adományát a rászorulókat közvetlenül segítő karitatív szervezetek számára. Az adomány – mint már sok év óta – százezer üvegnyi gyógyító csepp, mely az idén negyvenéves, legendás készítmény megújított változata, a Béres Csepp Extra.

A Karitász idén is 10 ezer üveget kapott, amelyet a rászoruló idősek és betegek közt fog szétosztani.

 


Egymillió csillag a szegényekért

A Katolikus Karitász december 2. és 9. között ismét megrendezi az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű országos szolidaritási akcióját.

Az Egymillió csillag egy nemzetközi szolidaritási akció, amely 1998-ban Franciaországból indult, azóta évről-évre egyre több helyszínen szervezik meg. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak érdekében.

Az akció keretében a Karitász önkéntesei és munkatársai tetszőleges összegű adományért gyertyákat adnak a járókelőknek, s minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. A gyertyákért adott adományból származó összeget a Karitász minden országban a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja.

Az idén mi is 10 családot tudtunk segíteni tartós élelmiszerrel segíteni.


Önzetlenül másokért

A Katolikus Karitász vezetősége ebben az évben alapította meg a Caritas Hungarica Díjat. A díj célja biztosítani a karitászönkénteseket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat.

Ennek jeléül külön kitüntetéssel jutalmazza azokat az önkénteseket, akik ezen a téren a Krisztus szeretetének kimagasló fokát érték el.

A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató. Az elismerést azok a plébániai önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, családok, gyermekek, a társadalom peremére sodródottak támogatása.

Október 6-án Spányi Antal püspök vezetésével szentmisében adtak hálát a Magyar Szentek Templomában az egyházmegyei karitászigazgatók, a díjazottak és az önkéntesek az önzetlenül másokért végzett szolgálatért.

Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke szentbeszédében így fogalmazott: a segítség, a szeretet ereje formálja az emberek gondolkodását. A Karitász munkáján keresztül a z emberek megtapasztalják a szeretet erejét, és ez átformálja gondolkodásukat. A karitász önkéntesek mindig szeretettel fordulnak a rászorulók felé. Küldetésükben Krisztust viszik magukkal, és látogatásaik során az ő szavát teszik hallhatóvá. Az önkéntesek Krisztust látják minden rászorulóban. Szolgálatuk nem vár dicséretet, mégis fontos, hogy elismerjük munkájukat, amellyel példát adnak mindnyájunknak – mondta Spányi Antal püspök.

A Caritas Hungarica Díj célja továbbá buzdítani híveket a karitatív tevékenységre Árpád-házi Szent Erzsébet példája nyomán; és példaképül állítani mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon Jézus tanítása szellemében: „…mert éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok, vándor voltam és befogadtatok, mezítelen voltam és felruháztatok, beteg voltam és meglátogattatok, börtönben voltam is fölkerestetek…” (Mt 25, 35-36)

A díjakat – az elismerő oklevelet, a karitász logót ábrázoló arany kitűzőt, a szervezet történetét bemutató könyvet – Spányi Antal püspök, a Karitász elnöke, és Écsy Gábor atya, a segélyszevrezet országos igazgatója adta át.

 


2011. Kerékpártúra Gádoros-Eperjes 2.

Eperjesre érkezve előszőr a szép templomot csodáltuk meg, majd a közeli tóban gyönyörködhettünk.Később a gyermekek elfoglalhatták a nagyon jó játszóteret. Hintázás után jégkrémet fogyasztottunk a hüvösben, majd indultunk vissza..Gádoroson megáltunk dinnyét enni , majd haza felé vettük utunkat  kb: fél 4-re érkeztünk haza . Nagyon jól éreztük magunkat az őszi szünetben szeretnénk másfelé is szervezni kerékpártúrát.

Köszönjük a Karitász szervezetnek és a szevezőknek!


Kerékpártúra Gádorosra 1.

A Karitász szervezet szervezésében kerékpártúrát szerveztünk Gádorosra és Eperjesre .A nagy meleg ellenére 22-en indultunk el reggel 8-órakor . Gádoroson a katolikus közösségi  házban volt az első pihenó. Evés, ivás után Janes Zoltán plébános úr felolvasta a Tékozló fíú történetét. Később jelenet formájában bemutatták a gyerekek a felnőteknek nagyon jól sikerült..A felnőtek részére  kiscsoportos beszélgetés volt Janes Zoltán plébános úr vezetésével.  Majd  ettünk, játszottunk. Focimérkőzés, többféle feladat,szerepjáték stb volt szervezve a gyerekeknek. Kis pihenő után megnéztük a nemrég felújított katolikus templomot majd imádkozás után indultunk Eperjesre.

 

 

 


Február havi összejövetel

Minden hónap 3.szerdáján találkozunk.

Új tagokkal bővültünk,melynek nagyon örülünk.


 


 

Küldetésünk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Katolikus Karitász egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius  szervezet, amely korra, nemre,  felekezeti hovatartozásra való tekintett  nélkül segíti a rászorulókat szociális,  egészségügyi   intézmények   fenntartása és különböző  segélyprogramok, akciók útján. Munkánkat a nagy  nemzetközi segélyszervezetek által kidolgozott és elfogadott  alapelvek,  szabványok  határozzák  meg. Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a karitász hálózatban dolgozó  önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete  jusson el  az általunk támogatott emberekhez. A  szeretetszolgálatot  közösségben   gyakoroljuk  és ezekbe   a   közösségekbe   szeretettel   várunk  minden érdeklődőt. Az istenszeretetben gyökerező  felebaráti szeretet elsődlegesen  minden egyes  hívő  feladata,  ugyanakkor  az egész egyházi közösség feladata is minden szinten: a helyi közösségektől kezdve a részegyházakon (egyházmegyéken) át az egész világegyházig. Az Egyháznak mint közösségnek is gyakorolnia kell a szeretetet. Ez viszont megköveteli, hogy a szeretetnek meglegyenek a szervezetei ahhoz, hogy a közösségi szolgálatot rendezetten tudja végezni (XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikája a keresztény szeretetről). A Karitász tehát egyszerre mozgalom és intézmény. Mozgalom, amelyben önkéntesek dolgoznak és intézmény, amely a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezeteként a munkához szükséges kereteket adja meg.

 

 

 Karitász nap Nagyszénáson, 2009 okt. 10.

A Szeged-Csanád Egyházmegye több településéről érkeztek testvéreink: Újkígyós,  Csongrád, Szeged, Gyula, Mezőhegyes, Szentes. Misét tartott Janes Zoltán plébános. Utána beszélgettünk karitaszbeli munkáinkról, megismerkedtünk egymással és gyülekezteink életével. Délben együtt ebédeltünk az általános iskola napközis ebédlőjében. Délután ellátogatunk  a közeli baba múzeumba. Visszatérve a plébániára, a találkozót hálaadással zártuk.

Képek a találkozóról: ITT

 

Szent Patrik kódexbeli áldás

Az Úr legyen előtted,
    hogy a jó utat mutassa neked.
Az Úr legyen melletted,
    hogy téged karjába zárjon és megvédjen.
Az Úr legyen mögötted,
    hogy megvédjen a Gonosz cselvetésétől.
Az Úr legyen alattad,
    hogy felfogjon, ha leesel.
Az Úr legyen tebenned,
    hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy.
Az Úr legyen körülötted,
    hogy megvédjen, ha mások rád rontanak
Az Úr legyen fölötted,
    hogy megáldjon téged.
Így áldjon meg téged a jóságos Isten,
    ma, holnap és minden időben.
                             Ámen.

 

 Csoportunk tagjai

Név Keresztnév Cím
Dajka Józsefné Marika

Zrínyi u. 38.

Fejes Györgyné Marika Károlyi u. 37.
Tatár Ferencné Ilonka Kossuth u. 44.
Gergely Lászlóné Irénke Kossuth u. 71.
Mórocz Józsefné Katika Arany J. u. 19/1
Gálné Szoó Csilla Csilla Zrinyi u.  3.
Pogonyiné Tóth Ilona Ilonka József A. u 69/1
Roszikné Medvegy Gabriella Gabriella  
Gilyén Irén Irénke Rózsa u. 6.
Szíjgyártó Andrásné Marika Rózsa u. 9.
Vincze Mihályné Margit Ady E. 19.
Kernok Mihályné Kati Petőfi u. 16.
Medvegy Pálné    

 

 

 

 

 
Pályázati támogatások
 
Keresztség szentsége

 

 
Házasság szentsége

 

 
Első áldozás

Elsőálldozás

 

 

      

Temetés szentelménye

 

 

 

 

 
Alapítványunk
 
Hivatalos információk
 
Kitekintés
 

Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!