Nagyboldogasszony Plébánia Nagyszénás
Fő oltár

 

 
Menü
 
Boldog névnapot!

 

 

Kapcsolódó kép

 
Plébániánk élete
 
Karitász

 
Történetünk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társ Egyházközségek
 
Archivum
 
Gádoros

 

A Gádorosi Kisboldogasszony Templom rövid története

1826. szeptember 29-n báró Dezséri Rudnyánszky Sándor birtokba kapta a jelenlegi község helyén eltrülő pusztát, s ő vetette meg a mai település alapjait, Bánfalva néven.

1842-ben a báró lakásához közel elkészül egy fatornyos kis templom.

1860-ban plébánia rangra emelkedik az egyházközség, 1881-ben merül fel egy új templom építésének szükségessége. Szauer Alajos szervezte meg az új templom építését, Mocsán György építész tervei alapján.

1890 szeptember 9-n tették le alapkövét, majd 1891 szeptember 8-n szentelték fel, és  Kisboldogasszony titulust kapta.

A szárnyas faoltár, a két mellékoltár és a szószék neogót stílusban készült el. Az orgonát 1893-ban a budapesti Belvárosi Templomból vásárolták.

Az I. világháborúban elvitt harangok helyébe 1933-ban egy 702 kg-s, és egy 82.5 kg-s harangot vásárolt az egyházközség.

A templom 25 éves évfordulójára szines mozaik üveges ablakokat vásároltak.

1982-83-ban külső-belső tatarozást hajtanak végre a templomon.

2001 és 2002-ben a templom állapota életveszélyessé vált. Tetőzete elavult, és emiatt beázott, ezért teljes felújításra volt szükség.

2001-ben kap az egyházközség helyben lakó, állandó diaknust, Maronka Lajos személyében, aki világi lelkipásztori kisegítőként segíti a plébános munkáját.

2003 és 2005 között történik meg a templom teljes rekonstrukciója.

 

 

 
Keresztség szentsége

 

 

//nagyboldogasszony.gportal.hu/gindex.php?pg=28307422&pmid=28307422&view=manager

 
Házasság szentsége

 

 
Első áldozás

Elsőálldozás

 

 

      

Temetés szentelménye

 
Alapítványunk
 
Hivatalos információk
 
Kitekintés
 

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!