Nagyboldogasszony Plébánia Nagyszénás
Fő oltár

 

 
Menü
 
Boldog névnapot!

 

 

Kapcsolódó kép

 
Plébániánk élete
 
Karitász

 
Történetünk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társ Egyházközségek
 
Archivum
 
Gádoros

 

A Gádorosi Kisboldogasszony Templom rövid története

1826. szeptember 29-n báró Dezséri Rudnyánszky Sándor birtokba kapta a jelenlegi község helyén eltrülő pusztát, s ő vetette meg a mai település alapjait, Bánfalva néven.

1842-ben a báró lakásához közel elkészül egy fatornyos kis templom.

1860-ban plébánia rangra emelkedik az egyházközség, 1881-ben merül fel egy új templom építésének szükségessége. Szauer Alajos szervezte meg az új templom építését, Mocsán György építész tervei alapján.

1890 szeptember 9-n tették le alapkövét, majd 1891 szeptember 8-n szentelték fel, és  Kisboldogasszony titulust kapta.

A szárnyas faoltár, a két mellékoltár és a szószék neogót stílusban készült el. Az orgonát 1893-ban a budapesti Belvárosi Templomból vásárolták.

Az I. világháborúban elvitt harangok helyébe 1933-ban egy 702 kg-s, és egy 82.5 kg-s harangot vásárolt az egyházközség.

A templom 25 éves évfordulójára szines mozaik üveges ablakokat vásároltak.

1982-83-ban külső-belső tatarozást hajtanak végre a templomon.

2001 és 2002-ben a templom állapota életveszélyessé vált. Tetőzete elavult, és emiatt beázott, ezért teljes felújításra volt szükség.

2001-ben kap az egyházközség helyben lakó, állandó diaknust, Maronka Lajos személyében, aki világi lelkipásztori kisegítőként segíti a plébános munkáját.

2003 és 2005 között történik meg a templom teljes rekonstrukciója.

 

 

 
Keresztség szentsége

 

 

//nagyboldogasszony.gportal.hu/gindex.php?pg=28307422&pmid=28307422&view=manager

 
Házasság szentsége

 

 
Első áldozás

Elsőálldozás

 

 

      

Temetés szentelménye

 
Alapítványunk
 
Hivatalos információk
 
Kitekintés
 

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe