Nagyboldogasszony Plébánia Nagyszénás
Fő oltár

 

 
Menü
 
Boldog névnapot!

 

 

Kapcsolódó kép

 
Plébániánk élete
 
Karitász

 
Történetünk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társ Egyházközségek
 
Archivum
 
Gádoros

 

A Gádorosi Kisboldogasszony Templom rövid története

1826. szeptember 29-n báró Dezséri Rudnyánszky Sándor birtokba kapta a jelenlegi község helyén eltrülő pusztát, s ő vetette meg a mai település alapjait, Bánfalva néven.

1842-ben a báró lakásához közel elkészül egy fatornyos kis templom.

1860-ban plébánia rangra emelkedik az egyházközség, 1881-ben merül fel egy új templom építésének szükségessége. Szauer Alajos szervezte meg az új templom építését, Mocsán György építész tervei alapján.

1890 szeptember 9-n tették le alapkövét, majd 1891 szeptember 8-n szentelték fel, és  Kisboldogasszony titulust kapta.

A szárnyas faoltár, a két mellékoltár és a szószék neogót stílusban készült el. Az orgonát 1893-ban a budapesti Belvárosi Templomból vásárolták.

Az I. világháborúban elvitt harangok helyébe 1933-ban egy 702 kg-s, és egy 82.5 kg-s harangot vásárolt az egyházközség.

A templom 25 éves évfordulójára szines mozaik üveges ablakokat vásároltak.

1982-83-ban külső-belső tatarozást hajtanak végre a templomon.

2001 és 2002-ben a templom állapota életveszélyessé vált. Tetőzete elavult, és emiatt beázott, ezért teljes felújításra volt szükség.

2001-ben kap az egyházközség helyben lakó, állandó diaknust, Maronka Lajos személyében, aki világi lelkipásztori kisegítőként segíti a plébános munkáját.

2003 és 2005 között történik meg a templom teljes rekonstrukciója.

 

 

 
Pályázati támogatások
 
Keresztség szentsége

 

 
Házasság szentsége

 

 
Első áldozás

Elsőálldozás

 

 

      

Temetés szentelménye

 

 

 

 

 
Alapítványunk
 
Hivatalos információk
 
Kitekintés
 

Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!