Nagyboldogasszony Plébánia Nagyszénás
Fő oltár

 

 
Menü
 
Boldog névnapot!

 

 

Kapcsolódó kép

 
Plébániánk élete
 
Karitász

 
Történetünk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társ Egyházközségek
 
Archivum
 
Gádoros

 

A Gádorosi Kisboldogasszony Templom rövid története

1826. szeptember 29-n báró Dezséri Rudnyánszky Sándor birtokba kapta a jelenlegi község helyén eltrülő pusztát, s ő vetette meg a mai település alapjait, Bánfalva néven.

1842-ben a báró lakásához közel elkészül egy fatornyos kis templom.

1860-ban plébánia rangra emelkedik az egyházközség, 1881-ben merül fel egy új templom építésének szükségessége. Szauer Alajos szervezte meg az új templom építését, Mocsán György építész tervei alapján.

1890 szeptember 9-n tették le alapkövét, majd 1891 szeptember 8-n szentelték fel, és  Kisboldogasszony titulust kapta.

A szárnyas faoltár, a két mellékoltár és a szószék neogót stílusban készült el. Az orgonát 1893-ban a budapesti Belvárosi Templomból vásárolták.

Az I. világháborúban elvitt harangok helyébe 1933-ban egy 702 kg-s, és egy 82.5 kg-s harangot vásárolt az egyházközség.

A templom 25 éves évfordulójára szines mozaik üveges ablakokat vásároltak.

1982-83-ban külső-belső tatarozást hajtanak végre a templomon.

2001 és 2002-ben a templom állapota életveszélyessé vált. Tetőzete elavult, és emiatt beázott, ezért teljes felújításra volt szükség.

2001-ben kap az egyházközség helyben lakó, állandó diaknust, Maronka Lajos személyében, aki világi lelkipásztori kisegítőként segíti a plébános munkáját.

2003 és 2005 között történik meg a templom teljes rekonstrukciója.

 

 

 
Pályázati támogatások
 
Keresztség szentsége

 

 
Házasság szentsége

 

 
Első áldozás

Elsőálldozás

 

 

      

Temetés szentelménye

 
Alapítványunk
 
Hivatalos információk
 
Kitekintés
 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!