Nagyboldogasszony Plébánia Nagyszénás
Fő oltár

 

 
Menü
 
Boldog névnapot!

 

 

Kapcsolódó kép

 
Plébániánk élete
 
Karitász

 
Történetünk
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Társ Egyházközségek
 
Archivum
 
Maradandó hajlékot adok nkik... . október - -i események

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Mikor valaki kiállítást rendez, ég benne a vágy, hogy kincseit megossza másokkal. Ez a vágy égett a katolikus közösségben is, amikor eldöntötte létezésének 116 esztendejét, annak fontosabb mozzanatait, értékes történéseit, csodálatos embereit, megosztja Nagyszénással. Mert ez a kiállítás mi magunk vagyunk, és minden egyes testvérünk szívének szeretete benne van szűkebb hazája, keresztény közössége felé. Kérem Önöket fogadják ezt a csekély munkát úgy mint egy ajándékot, egy szívből jövő ajándékot. És örüljenek velünk együtt, ennek az értéknek: van Nagyszénáson, egy jelenleg még kis közösség, aki napról napra be akarja bizonyítani mindenkinek hogy létezik, és hogy létezésének értelme van, mert élni, tenni cselekedni akar, és bebizonyítani mindenkinek, hogy van értelme annak amit csinál és amiben hisz.

Ezen kiállítás rendezése csapatmunka volt. Hálásan köszönöm mindazoknak a segítségét, akik igyekeztek előmozdítani célunkat.

Köszönöm azoknak, akik értékes anyagokkal, számukra kedves tárgyakkal, fotókkal, iratokkal, régi emlékeikkel segítettek még értékesebbé tenni ezt a kiállítást.

Köszönöm azoknak akik, idejüket, türelmüket nem kímélve vállalták, hogy a begyűjtött anyagot rendezik, rendszerezik és elhelyezik.

Köszönöm Czeglédi Mihály Úrnak azt, hogy megjelenésével támogatta kezdeményezésünket, és köszönöm megtisztelő szavait.

 

Felkérem, hogy vágja át a szalagot, és nyissa meg a kiállítást, Önöket pedig megkérem, hogy miután megtekintették, ha tetszett Önöknek, a kijáratnál elhelyezett emlékkönyvbe írják be nevüket.

 

                                        Kasuba Róbert kiállítást megnyitó beszéde)

 

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Gondolkodtam azon, hogy egy orgonakoncert elé, bevezető szavakat illik e mondani, vagy kell e mondani.

Talán nem a zenéhez kell bevezető, mert a zene önmagában magasabb régiókba emel, de a zene a templomban, magához Istenhez emeli fel a hallgató szívét.

És nekünk ez a célunk, hogy Istenhez emeljük a szívünket. Ezért indul el ez a sorozat. Igen, mert szándékunk az, hogy ez a mai este ne csak egyedi alkalom legyen, hanem megismétlődjön, a lehetőségekhez képest minél többször.  Mert a zene Istenhez emel minket, és ennek a népnek egyre inkább szüksége van Istenre. Én hiszem, hogy így van.

 

Köszönetet mondok mindenkinek, aki megtisztelt minket a mai estén a megjelenésével, és természetesen köszönetet mondok a fellépő művészeknek: Dr. Bottkáné Égető Máriának, a szegedi Dóm orgonistájának, és tanítványainak, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy ezen az estén az ő közreműködésükkel emelhetjük szívünket Teremtőnk felé.”

 

(Kasuba Róbert  megnyitóbeszéde)

 

A koncert Henry Purcell: Rondó című művével kezdődött, amelyet Kovácsik Antal adott elő, majd Georg Böhm német zeneszerző, Bach tanítómesterének Saraband című, hegedűre és orgonára írt művét adta elő: Vineter Márton és Pintér Angéla.

Ezután Cesar Farnck, romantikus francia zeneszerző meditatív jellegű Asz – dúr Andantinója és sodró lendületű D – dúr Sortie –ja került előadásra. Előbbit Pintér Angéla, utóbbit Molnár Attila adta elő.

 

A műsor következő részében A Boldogságos Szűz Máriához szóló fohászok csokra következett: Ave Maria –kat hallgathattunk meg. Luigi Marchesi, Liszt Ferenc és Franz Schubert művei. Előadták: Pete Réka fuvolán, Pintér Angéla és Kószó Gábor orgonán.

Gabriel Pierné lirai hangvételű Prelude-jét Kneip Rita, majd J.S. Bach: Ich ruf zu Dir Herr Jesu Christ… -kezdetű korálfeldolgozását Szirányi Gyula adta elő.

Majd a Bach weimari tartózkódása idején született kantátáinak egy

részlete hangzott el, Kószó Gábor adott elő részletet a 147. kantátából.

         Ezután Bach zenekari szvittjeinek egyikét, a híressé vált D – dúr szvittnek: Air tétele hangzott el. Kovácsik Antal adta elő.

 

A koncert befejezéseként a tanszak vezetője: Dr. Bottkáné Égető Mária adta elő: Leon Boëllmann Gótikus Szvitjéből a Toccáta tételt játszotta elsodró erővel.

A hangverseny végén a lelkes közönség nem szűnő tapsviharától kisérve hajoltak meg a művészek.

 

Fotók az eseményekről illetve a szentmiséről, a galériában megtekinthetők

 

 

 

 

 
Pályázati támogatások
 
Keresztség szentsége

 

 
Házasság szentsége

 

 
Első áldozás

Elsőálldozás

 

 

      

Temetés szentelménye

 
Alapítványunk
 
Hivatalos információk
 
Kitekintés
 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!